Ridder


2016-10-12 14:24:59

PAUL GEERTS RIDDER IN ORDE VAN DE NEDERLANDSE LEEUWOP DE LEDENDAG IN UDENHOUT OP ZONDAG 10 NOVEMBER ONTVING PAUL GEERTS DE MEDEDELING DAT HIJ BINNENKORT DE VERSIERSELEN KRIJGT OPGESPELD VAN RIDDER IN DE ORDE VAN DE NEDERLANDSE LEEUW. DEZE DECORATIE WORDT VERLEEND AAN MENSEN DIE BIJZONDERE VERDIENSTEN HEBBEN VERRICHT VAN ZEER EXCEPTIONELE AARD VOOR DE SAMENLEVING. EEN DEEL VAN DE MOTIVATIE LUIDT ALS VOLGT:

Uit het voorstel blijkt dat de decorandus met de strip "Suske en Wiske" een unieke bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse cultuur en literatuur met name de Nederlandse (kinder-)-stripliteratuur. Zijn werk staat niet alleen bekend vanwege zijn hoge unieke artistieke niveau, ook zijn teksten en onderwerpen hebben een overstijgende educatieve en opvoedkundige invloed op de lezers. Betrokkene voldoet aan de criteria en kan worden gekwalificeerd als "iemand die op uitstekende wijze werkzaamheden heeft verricht waarbij de samenleving in zeer belangrijke mate is gebaat". Gelet op de aard, duur en uitstraling van zijn persoonlijke bijzondere verdiensten voor de samenleving, adviseert het Kapittel hem te benoemen tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw per 10 november 2002 ter gelegenheid van de Ledendag van de Fameuze Fanclub. Gelet op de relatie van zijn bijzondere verdiensten met deze fanclub, acht het Kapittel dit een passende gelegenheid.

Update: 22 november 2002

UTRECHT - De Belgische tekenaar Paul Geerts van Suske en Wiske krijgt volgende maand een Nederlandse koninklijke onderscheiding. De Fameuze Fanclub, vereniging van liefhebbers van de strip, heeft hem daartoe voorgedragen.

Geerts wordt op 16 december Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw, aldus een woordvoerder van de club. Geerts (65) gaat dit jaar met pensioen. Hij is de tweede tekenaar van de strip. Hij wordt opgevolgd door Mark Verhaegen.

De Fameuze Fanclub ziet zijn pensionering als het uitgelezen moment om hem te onderscheiden. "Hij heeft veel voor Suske en Wiske betekent. Daarbij is hij belangrijk geweest voor de Nederlandse cultuur en zette hij kinderen aan tot lezen", meent een woordvoerder van de ongeveer 2000 leden tellende club. Geerts krijgt de onderscheiding in Utrecht.

Paul, ook namens mij van harte gefeliciteerd met deze welverdiende onderschijding.

Koos

--------------------------------------------------------------------------------
Bron: Website van de Fameuze Fanclub
--------------------------------------------------------------------------------
© Suske en Wiske-beeldmerk en illustratie: Standaard Uitgeverij