Geschiedenis


2018-05-25 12:51:05

SUSKE EN WISKE
- Willy Vandersteen - Paul Geerts - Marc Verhaegen - Peter van Gucht - Luc Morjaeu -


Als jonge auteur droomde Willy Vandersteen van de creatie van een vervolgstrip die elke dag als feuilleton in de krant zou verschijnen. Een concept dat in Europa nauwelijks bekend was, maar al decennia lang in de Verenigde Staten succes oogstte.

In het najaar van 1944 mocht Vandersteen door bemiddeling van een oude kennis een stripproject voorstellen aan de directie van N.V. De Standaard. Vandersteen had er enkele maanden aan gewerkt, volgens de legende bij een miezerig lampje, want er was constant gevaar voor bombardementen.
De directie van De Standaard besprak het project en liet het o.a. lezen door haar medewerker Marc Sleen. Op 30 maart 1945 was het zover: de eerste strook van De avonturen van Rikki en Wiske verscheen in de krant De Nieuwe Standaard. In dit verhaal trekken Tante Sidonie, Wiske en haar grote broer Rikki op avontuur naar Chokowakije. De avonturen van Rikki en Wiske verscheen als album in 1946.
Vandersteen was niet echt tevreden over zijn creatie Rikki en in het begin van het tweede verhaal Op het Eiland Amoras verdween deze figuur van het toneel.
Vandersteen introduceerde wel nieuwe personages die mee de basis zullen vormen van het succes: Professor Barabas, Sus Antigoon en vooral de jonge Suske.
De avonturen van Suske en Wiske oogstten onmiddellijk succes.

Een succes dat trouwens nog groeide door de komst van loodgieter/detective Lambik in het derde verhaal De Sprietatoom. De ongedwongen losbol Lambik, met soms een gouden hart en meestal een moeilijk karakter, werd haast meteen het populairste personage van de reeks.

In 1947 verschijnt Op het Eiland Amoras als eerste Suske en Wiske-album. Met de felrode kaften en de stevige witte letters voor serie en titel koos Vandersteen voor een opvallend albumconcept dat reeds meer dan 50 jaar diverse generaties bekoort. Het binnenwerk van deze albums werd gedrukt in rood en blauw. Deze antikwarische albums zijn ondertussen gegeerde verzamelobjecten. Sommige zeer zeldzame exemplaren werden geveild aan meer dan 100.000 BEF / FL 5500. Meer informatie daarover vind je in de Stripkatalogus van Hans Matla.
Sinds 1967 verschijnen de nieuwe albums in kleur ( De Poenschepper nr. 67). De oudere verhalen werden in de daaropvolgende jaren ook ingekleurd en in de reeks na nr. 67 opgenomen.

Jerom verschijnt pas veel later in de serie, namelijk in 1953 bij de publicatie van De Dolle Musketiers. Zijn optreden choqueerde in het begin een deel van de lezers. Anderen waren dan weer dadelijk fan van deze sobere, eerlijke krachtpatser die blijk gaf van een grote dosis droge humor. Superboef Krimson belaagt onze helden voor de eertse keer in Het Rijmende Paard (1962).

Een belangrijke periode voor het oeuvre van Willy Vandersteen waren de jaren 1948-1959. Toen werkte hij voor het weekblad Tintin. Dat weekblad zocht in de eerste plaats naar een aantrekkelijke Vlaamse reeks voor haar Vlaamse uitgave Kuifje. Hergé de auteur van Kuifje, zag mogelijkheden in Suske en Wiske maar vond dat de serie wat minder volks moest worden om te kunnen verschijnen in een blad als Kuifje.

Vandersteen hield rekening met de wensen van Hergé en tekende speciaal voor Kuifje een aantal exclusieve verhalen. In deze reeks kreeg Wiske een deftig haarkapsel en wordt Lambik wat heldhaftiger en scherpzinniger. Professor Barabas, Tante Sidonie en Jerom kregen geen plaats in deze verhalen. Omdat Vandersteen met deze verhalen niet meer gebonden was aan een dagpublicatie, besteedde hij meer aandacht aan de structuur van de scenario's en het tekenwerk. De acht verhalen die Vandersteen voor Kuifje tekende, worden tot zijn beste werk gerekend, met gereputeerde albums als Het Spaanse Spook, De Schat van Beersel en De Bronzen Sleutel. Een aantal van deze verhalen verscheen in kleur in een aparte reeks met een blauwe in plaats van rode kaftkleur. Daarom spreken stripfans van de Blauwe Reeks. Deze albums zijn vrij zeldzaam en halen nu hoge prijzen.

De avonturen van Mijnheer Lambik, Suske en Wiske waren zeer populair bij Franse lezers van Kuifje/Tin Tin en dit betekende de doorbraak van Vandersteen in Walloni¨ en Frankrijk. Suske en Wiske heten in het Frans Bob et Bobette. Van Suske en Wiske verschenen sinds de jaren vijftig vele vertalingen: Frans, Duits, Engels, Spaans, Portugees, Italiaans, Grieks, IJslands, Noors, Zweeds, Fins, Deens, Latijns, Chinees, Japans, Tamil, Zuid-Afrikaans, Fries, Oostenrijks, Tibetaans, en Indonesisch. Onlangs verschenen er ook versies in het Limburgs, Drents en Gronings. Toch blijft het Nederlands-en Franstalig gebied de belangrijkste markt voor Suske en Wiske.

Succesformule
Het immense succes verklaren van een serie als Suske en Wiske is moeilijk. Er is geen eenvoudige succesformule maar wel een hele reeks kwalitieten en ingredienten die meesterverteller Vandersteen tot een stevig geheel kneedt dat miljoenen lezers weet te boeien en ontroeren. Het is een serie vol vriendschap, humor, spanning, magie en avontuur. Een serie met sterke personages die elk op hun unieke manier de lezers aanspreken.
Het is ook een serie vol verwondering die je meevoert naar andere continenten en naar andere tijden. Exotische landen, wondermooie streken, fantasiewerelden en historische plaatsen vormen het decor voor vele avonturen. Uitvindingen van Professor Barabas zoals de spectaculaire Gyronef, de Terranef en natuurlijk de Teletijdsmachine zijn de gedroomde vervoermiddelen in tijd en ruimte. Ontmoetingen met fascinerende personages, geschiedkundige figuren als Mozart en Rubens, buitenaardse beschavingen, grappige dieren en sprookjesfiguren kruiden de verhalen.
De roekeloosheid van Wiske of de ijdelheid van Lambik zorgen dikwijls voor onverwachte wendingen. Een mysterie, een noodkreet, of een vondst sleept onze helden mee in een nieuw avontuur. De volkse humor en de vele knipoogjes in de scenario's zorgen dan weer voor een extra portie leesplezier.

De toekomst
Paul Geerts werd door Willy Vandersteen als zijn opvolger aangeduid. Willy Vandersteen had het volste vertrouwen in het talent en de werkkracht van zijn belangrijkste medewerker die sinds 1968 in dienst was bij Studio Vandersteen. In 1972 droeg Willy Vandersteen de verantwoordelijkheid voor de serie Suske en Wiske over aan Paul Geerts. Zo kon Vandersteen zich concentreren op Robert en Bertrand, zijn nieuwste creatie.
Nu, meer dan 25 jaar later werkt Paul Geerts met zijn medewerkers, in Studio Vandersteen in Heide-Kalmthout, elke dag aan nieuwe verhalen. 50 Jaar Suske en Wiske werd gevierd in 1995 en in 1996 verscheen het 250ste album. Maar ook op cd-rom beleven Suske en Wiske hun eerste avonturen. Met hun eerste game De Roekeloze Ruimtereis begint weer een nieuw hoofdstuk in het leven van onze twee helden.

Bron: Suske en Wiske: 50 jaar/Peter Van Hooydonck, Standaard Uitgeverij 1995 - ISBN 90 02 19628 8


© Suske en Wiske-beeldmerk en illustratie: Standaard Uitgeverij